Soalan Yang Biasa Di Tanya Oleh Pelanggan FR Laptop Service

Motherboard

Laptop saya bila ON jadi blank screen. Lampu keyboard menyala tapi screen gelap je. Ape punca ye tuan. Boleh repair tak?

Kalau motherboard rosak adakah semua barang yang ada dalam tu hilang?

Skrin gelap. Pernah repair sekali. Lepas sebulan rosak semula, masalah sama jadi balik.

Tekan button power, menyala kejap lepas tu padam terus. Tak sampai 3 saat. Apa masalah tu ye tuan. Orang cakap motherboard rosak. Betul ke?

Berapa harga repair motherboard?

Laptop saya tiba-tiba off time tengok movie online. Bila try on balik, skrin gelap. Lampu battery tak nyala. Tukar charger baru still sama, tak boleh on.

Saya punya laptop Acer dual core ada masalah selepas on dalam 5 minit kadang-kadang lebih, power off suddenly. Boleh saya tahu masalah hardware/software?

Laptop saya problem motherboard. Dah lama terbiar tak repair. Boleh repair lagi ke?

Kalau laptop saya dah lama tak on, laptop akan rosak ke? Saya dah dekat 2 tahun tak on laptop. Bila try nak on tak boleh. Gelap je.

Skrin Laptop

Kat skrin bawah tiba-tiba ada garis hitam melintang tapi garisan tu nipis. Itu masalah lcd laptop ke? Macam mana nak hilangkan garisan tu. Sebab takut nanti lama-lama garisan tu makin lebar.

Skrin kadang-kadang jadi warna biru. Tu problem apa ya?

Kalau skrin laptop asyik berkelip-kelip, apa masalah sebenarnya tuan?

Laptop saya boleh on tapi skrin warna ungu. Sakit mata. Sebab apa jadi macam ni?

Skrin laptop dah tak keluar gambar. Hanya paparkan skrin warna putih je.

Skrin laptop saya ada satu line putih kecik menegak kat sebelah kanan, dari atas smpai bawah. Apa masalahnya?

Laptop saya skrin jadi hijau dan tak boleh on. Hampir 4 tahun dah. Boleh repair lagi ke?

Saya nak tanya, kenapa bila saya on laptop lepas tu skrin jadi lip lap lip lap dalam 2-3minit. Lepas tu ok dah, tak ada lip lap lip lap. Setiap kali on laptop mesti jadi macam tu.

Berapa harga tukar skrin? Dan juga berapa lama tempoh untuk siap.

Laptop Hang & Slow

Kalau laptop boleh on, tapi stuck masa keluar logo windows 7 tu. Kenapa ye?

Kalau laptop 'hang' @ 'freeze' nak buat macam mana selain tekan button on/off? Just biar je ke @ bagaimana?

Kenape laptop saya nak bukak file-file dalam memory local disk C asyik jadi not responding je. Bila nak bukak Google pun sama.

Kenapa bukak solidwork, time tengah edit drawing tiba-tiba not responding. Banyak kali jadi. Kalau main game okay je.

Laptop saya jenis Acer. Kalau nak on tu lama sangat. Hanya nampak logo window je.

Startup jadi lambat sangat smpai 15 minit. Lepas tu kalau gerak mouse jadi not responding. Sebelum ni ok je.

Bila saya on laptop, akan keluar sampai logo windows sahaja kemudian hang kat situ. Sebab apa ye? Boleh selamatkan ke file-file dlm hard disk kalau masalah macam ni?

Bila on slow. Disk usage selalu 100%. Bila browse guna mozilla atau chrome laptop jadi lembab dan unresponsive tapi dengan microsoft edge ok je.

Kalau nak upgrade untuk bagi laptop laju sikit nak kena upgrade SSD ke RAM?

Laptop saya jenis dell inspiron. Masalahnya ialah hang bila nak startup. Nak masuk ke bios setup pun tak boleh sebab hang. Kawan ada bagitahu yang ni masalah motherboard.

Laptop Panas @ Overheat

Laptop saya cepat panas bila main game.

Bila saya bukak Photoshop laptop akan lag. Bila buka game pulak jadi kejap padam menyala.

Laptop cepat panas tuan, apa caranya nak cool down balik?

Laptop saya jenis compaq dan selalu overheat. Lepas tu automatik terpadam.

Laptop saya on setengah jam dah panas dan berbunyi. Perlu servis atau ada yang rosak?

Saya nak clean dust (servis laptop). Tapi laptop dalam warranty. Macam mana ye?

Kalau kipas laptop bunyi kuat sangat kenapa ye?

Clean habuk (clean dust) tu macam mana?

Servis laptop (clean dust) ambil masa berapa lama?

Berapa harga untuk buat servis Clean Dust?

Hard Disk

Laptop saya ni pernah jatuh sekali dan pernah force shutdown 2 kali. Ada effect kat hard disk laptop tak? Dan kalau kerap format effect tak hard disk?

Macam mana nak check % kesihatan hard disk?

Laptop Asus saya walaupon dah tukar HDD baru still sangkut dan walaupun dah format still bermasalah dan stuck di windows logo. Adakah laptop saya ada kemungkinan rosak komponen kat dalam?

Kalau ada bad sector, confirm kena tukar hard disk ke?

WiFi / Internet

Nak tanya kalau nak connect public wifi kat laptop macam mana? Saya pernah try off firewall tapi tak jadi juga. Minta pertolongan. Assignment memerlukan internet.

Laptop ada line internet tapi tak boleh nak online. Asyik error je.

Kalau macam saya wifi rosak. Tak boleh connect. Boleh repair ke?

Masalah Keyboard

Button caps lock tercabut. Boleh ganti 1 ke?

Kalau tekan huruf kat A tetiba jadi K. Tu pun antara punca keyboard rosak ke? Bila tekan huruf lain, huruf lain yang tertaip.

Saya punya laptop ada beberapa huruf yang tak boleh tekan.

Virus

Pendrive kena virus, tak boleh detect data. Macam mana nak buat?

Macam mana nak tahu kalau laptop kena virus?

Tips Untuk Laptop Baru

Biasanya laptop yang baru beli, perlukan masa berapa lama sebelum buat servis (clean dust)?

Laptop apa paling sesuai dengan student harga bawah RM1500.

Laptop Kena Air

Kalau laptop kena air macam mana? Dah jemur 3 hari tapi still tak hidup.

Kalau lappy masuk air dan dah lebih stahun tak bukak. Boleh diselamatkan lagi tak?

RAM

Nak tambah ram boleh ke?

Bateri Laptop

Laptop tak boleh cas bateri. Tapi bila smbung ke plug, dapat on macam biasa. Cuma bateri tak naik langsung. Kenapa ye?

Charger / Adapter

Saya nak cari charger laptop. Ada jual tak?

Backup Data

FR boleh backup semula data dalam external hard disk tak?

Soalan FAQ yang lain

Boleh ambil laptop saya kat rumah/pejabat? Saya tak ada masa nak datang ke kedai di Kampung Pandan.

Ada jual laptop murah tak (2nd hand)?

Desktop / pc boleh repair?

Lokasi kedai di mana? Saya nak alamat penuh FR Laptop Service.

Saya guna laptop tak sampai setahun, dah bunyi bising dah hari ni. Sebab apa eh? Kipas ke?

Saya nak hantar laptop tapi takut makan masa lama sebab saya perlu gunakan laptop secepat mungkin.