Scroll to top

Category: Tips

Tips Membeli Laptop Part 3

Laptop adalah komputer mudah alih, jadi pada dasarnya, ia boleh digunakan ketika di rumah, di pejabat, ataupun di dalam perjalanan. Sesetengah orang berpendapat, laptop lebih sesuai untuk buat kerja, main game, dan sebagainya kerana ia mudah alih. Para pelajar ataupun pekerja boleh kesana kemari dengan satu laptop dan ia boleh melakukan semua tugasan tanpa sebarang […]

By FR Laptop Service

November 4, 2017

Tips Membeli Laptop Part 2

  Laptop adalah komputer mudah alih, jadi pada dasarnya, ia boleh digunakan ketika di rumah, di pejabat, ataupun di dalam perjalanan. Sesetengah orang berpendapat, laptop lebih sesuai untuk buat kerja, main game, dan sebagainya kerana ia mudah alih. Para pelajar ataupun pekerja boleh kesana kemari dengan satu laptop dan ia boleh buat semua.   Dengan […]

By FR Laptop Service

November 3, 2017

Tips Membeli Laptop Part 1

  Laptop adalah komputer mudah alih, jadi pada dasarnya, ia boleh digunakan ketika di rumah, di pejabat, ataupun di dalam perjalanan. Sesetengah orang berpendapat, laptop lebih sesuai untuk buat kerja, main game, dan sebagainya kerana ia mudah alih. Para pelajar ataupun pekerja boleh kesana kemari dengan satu laptop dan ia boleh buat semua.   Dengan […]

By FR Laptop Service

November 2, 2017

Tips Untuk Laptop Baru: Buang Bloatware

  Bila kita beli laptop baru, sudah semestinya, apa yang kita akan buat adalah setup Windows, isi username dan tambah password sebagai langkah keselamatan. Dan kemudianya kita akan install software yang kita perlukan. Tetapi sebenarnya step ini tak salah, tetapi kurang tepat, dan kami akan mengajar anda step yang betul dalam siri artikel ini.   […]

By FR Laptop Service

November 1, 2017

Tips Untuk Laptop Baru: Install Browser Pilihan

  Bila kita beli laptop baru, sudah semestinya, apa yang kita akan buat adalah setup Windows, isi username dan tambah password sebagai langkah keselamatan. Dan kemudianya kita akan install software yang kita perlukan. Tetapi sebenarnya step ini tak salah, tetapi kurang tepat, dan kami akan mengajar anda step yang betul dalam siri artikel ini.   […]

By FR Laptop Service

October 31, 2017

Tips Untuk Laptop Baru: Adjust Display

  Bila kita beli laptop baru, sudah semestinya, apa yang kita akan buat adalah setup Windows, isi username dan tambah password sebagai langkah keselamatan. Dan kemudianya kita akan install software yang kita perlukan. Tetapi sebenarnya step ini salah, dan kami akan mengajar anda step yang betul dalam siri artikel ini.   Adjust Display Scaling   […]

By FR Laptop Service

October 30, 2017

Tips Untuk Laptop Baru: Install Windows Update

  Bila kita beli laptop baru, sudah semestinya, apa yang kita akan buat adalah setup Windows, isi username dan tambah password sebagai langkah keselamatan. Dan kemudianya kita akan install software yang kita perlukan. Tetapi sebenarnya step ini salah, dan kami akan mengajar anda step yang betul dalam siri artikel ini.   Jalankan Windows Updates Selepas […]

By FR Laptop Service

October 29, 2017

Cara Mudah Untuk Download Pelbagai Software Serentak

  Kebiasaannya, kalau lepas format, ataupun software expired, kita akan download semula daripada internet, dan rasa seperti agak leceh untuk browse satu-satu, dan kemudiannya download satu-satu. Dengan Ninite, kita boleh download pelbagai jenis software pada hanya satu website, tidak perlu kita buang masa mencari, dan kemudian download satu-satu. Anda hanya perlu membuka website ninite, pada […]

By FR Laptop Service

October 28, 2017

 Lenovo Legion Y720

  Spesifikasi Intel Core i7-7700HQ processor Nvidia GeForce GTX 1060 6GB GDDR5 16GB memory 128GB NVMe PCIe SSD 1TB 7200RPM HDD 6 inches screen with Full HD display 11ac Wifi with Bluetooth 4.1   Rekabentuk Siri Legion daripada Lenovo yang baru ini merupakan sebuah laptop siri gaming. Ia masih lagi membawa identity daripada Lenovo Ideapad […]

By FR Laptop Service

October 27, 2017

Cara Untuk Connect Bluetooth Device Windows 7

Untuk laptop sekarang, Bluetooth bukanlah sesuatu yang asing lagi, ia digunakan untuk menghantar ataupun menerima data dan kebiasannya digunakan antara phone dan phone. Bluetooth juga boleh digunakan untuk hubungkan device-device yang menggunakan teknologi ini, sebagai contoh, keyboard, mouse dan speaker. Jika laptop anda tidak mempunyai Bluetooth anda boleh membeli dongle di kedai-kedai IT. 1. Pastikan […]

By FR Laptop Service

October 27, 2017

Cara-Cara Untuk Membesarkan Tulisan Pada Windows 7

  Ada masanya bila orang tua kita ingin menggunakan komputer, meskipun mereka memakai cermin mata, tetapi mereka masih lagi kurang nampak kerana saiz tulisan yang kecil pada skrin. Pada Windows 7 terdapat satu fungsi dimana kita boleh mengubah suai saiz tulisan dan memudahkan untuk mereka melihat dengan lebih baik.   Right-click pada Desktop dan pilih […]

By FR Laptop Service

October 26, 2017

Cara Mudah Untuk Membuat Resume

  Selepas habis belajar dekat kolej ataupun universiti, mesti kita nak apply kerja, dan untuk apply kerja kita perlukan resume. Kadang-kadang buntu tak tahu macam mana nak buat resume kan? Word 2013 daripada Microsoft Office 2013 telah didatangkan dengan pelbagai jenis template, dari resume kepada untuk proposal business, dan sebagainya. Kita boleh browse, dan boleh […]

By FR Laptop Service

October 25, 2017

Cara Manual untuk Menukar Brightness Settings

Mungkin anda perlu menukar kecerahan skrin setiap masa anda menggunakan laptop. Bila kat luar, anda tinggikan kecerahan skrin untuk nampak lebih jelas, dan bila dalam gelap, anda turunkan brightness supaya ia tidak menyakitkan mata. Dan ia juga boleh menjimatkan bateri. Kadang-kadang butang Function untuk menukarkan kecerahan rosak, jadi kita perlu melakukannya secara manual.   Tekan […]

By FR Laptop Service

October 24, 2017

Cara Untuk Hentikan Automatik Download Update Pada Windows 10

Kadang-kadang di rumah, kita bukanlah guna internet dengan speed yang laju, sudahlah begitu, lepastu Windows pulak sibuk nak download update, dah secara langsung ia akan menjejaskan kelajuan internet.   Ini adalah cara untuk hentikan update automatik Right-click pada ikon Windows. Pilih Control Panel. Pilih Administrative Tools daripada list Control Panel. Double-click pada Services. Scroll kebawah […]

By FR Laptop Service

October 23, 2017

5 Tips untuk Lajukan Windows 10

  Semakin hari, semakin maju teknologi berubah, hardware laptop kini makin laju dan Microsoft tak mahu ketinggalan, untuk meningkatkan sekali kelajuan Windows. Kadang-kala apabila ada benda yang tak seharusnya ada pada laptop, ia akan menjadikan laptop slow. Anda juga boleh menggunakan tips ini untuk Windows yang lain.   Buang aplikasi yang tak diperlukan Laptop yang […]

By FR Laptop Service

October 22, 2017