Scroll to top

Category: Tips

Jimatkan Bateri Laptop Dengan Mode 'Battery Saver'

Bateri adalah komponen penting untuk sesebuah laptop. Ya, kita boleh hidupkan laptop tanpa perlukan bateri tetapi kita memerlukan power adapter. Bateri memberikan kita kebebasan tanpa wayar dan kita boleh menggunakan laptop di mana sahaja. Jangka hayat bateri adalah kunci utama untuk sesebuah laptop. Dengan operating system yang terkini daripada Microsoft iaitu Windows 10, kita boleh […]

By FR Laptop Service

April 16, 2017

5 Punca Laptop Anda Terlampau Panas @ Overheating

Artikel kali ni berkenaan punca kenapa laptop cepat panas atau overheating. Saya akan terangkan beberapa tips supaya haba dapat dikurangkan. Kebanyakan masalah suhu naik secara mendadak sering berlaku kepada laptop. Sebab ruang air flow yang mampat dan ia memerlukan servis berkala untuk memastikan performance laptop kekal seperti biasa. Kalau korang perasan semakin panas sesuatu hardware tu, performance […]

By FR Laptop Service

April 14, 2017

5 Tips Menjaga Laptop Supaya Tahan Lama

Sekarang, pada zaman teknologi, terdapat pelbagai jenis laptop yang berada di pasaran. Ada yang murah dan juga yang mahal. Sebagai contoh laptop yang khusus untuk bermain permainan video games daripada Alienware, Siri ROG daripada ASUS, ataupun laptop yang dibuat oleh Apple iaitu Macbook, Macbook Pro dan sebagainya. Ia merupakan laptop yang digelar high-end di mana […]

By FR Laptop Service

April 13, 2017

Buat 3 Langkah Ini Untuk Tingkatkan Kelajuan Laptop

Tiada yang lebih menyakitkan kepala selain laptop menjadi perlahan ketika anda sedang melakukan kerja yang perlu disiapkan dengan cepat. Laptop-laptop yang pada awalnya laju boleh menjadi lembab kerana beban yang terlalu banyak pada laptop. Mungkin kita boleh upgrade RAM, dan juga menambahkan SSD untuk memberi kelajuan pada laptop. Tetapi ia agak mahal dan juga ada […]

By FR Laptop Service

April 6, 2017

Bengang Sebab Laptop Anda Slow? Baca SINI Kalau Nak Tahu Sebab Apa.

Windows atau operating system merupakan komponen yang penting. Perkara yang membuat kan semua orang bengang ialah masa anda nak menggunakan laptop untuk buat kerja , masa itu lah masalah datang. Laptop slow, nak masuk desktop pun lembab macam siput. Laptop yang slow boleh menyebabkan macam-macam masalah yang timbul. Antaranya masa tengah menggunakan laptop tiba-tiba `hang’ […]

By FR Laptop Service

April 5, 2017

Tahu Tak Musuh UTAMA Laptop Anda? Baca SEKARANG Jika Sayang Laptop Anda.

Bahagian yang paling penting dalam laptop anda yang perlu dibersihkan adalah kipas dan heatsink. Ya, haba panas merupakan punca kerosakan bagi kebanyakan laptop. Haba panas boleh menyebabkan laptop anda AUTOSHUTDOWN atau CRASH sebab kipas dan heatsink penuh dengan habuk. Komponen elektronik laptop sangat sensitif pada suhu yang melampau. Contoh komponen laptop yang sangat sensitif terhadap […]

By FR Laptop Service

April 4, 2017

Laptop Anda Slow? Punca & Penyelesaian - Part 2

Jom kita sambung part 2 pula. Dah baca kan part 1? Kalau belum, baca kat sini dulu. 6. Virus Yang ini memang masalah. Korang semua mesti akan alami masalah ni baik laptop tu baru ke lama ke sama je. Peluang nak kene virus ada, entah dari mana datang, tau-tau je dah terkena. Pengalaman FR dulu […]

By FR Laptop Service

April 3, 2017

Masalah : Tarikh Kat Laptop Tak Sama Dengan Tarikh Sebenar

  Cuba cek simptom kat bawah ni. Kalau ada, confirm bateri CMOS laptop anda ada masalah. Tarikh dan masa kat laptop tak sama dengan tarikh dan masa sebenar. Tarikh dan masa tetap berubah walaupun dah set kat “BIOS”. Tak boleh nak surf internet sebab keluar error message ” Your Clock is behind” NET::ERR_CERT_DATE_INVALID. Letih nak kene […]

By FR Laptop Service

April 1, 2017

Masalah : Display Kat Projector @ External Monitor Tak Keluar

Ada dikalangan pengguna laptop yang kurang tahu macam mana nak keluar kan display dari laptop ke projector @ external monitor. Situasi ini berlaku di mana pengguna pelik display kat screen laptop ada tapi kenapa display kat projector @ external monitor tak keluar. Haa sebenarnya ada jugak yang tak tahu sebenarnya ada function key untuk keluarkan […]

By FR Laptop Service

March 30, 2017

Nak Bateri Tahan Lebih Lama? Buat 3 Perkara Ini - Part 1

Alamak! Bateri laptop dah low, cepat pulak drain. Situasi ni pulak berlaku masa tengah buat kerja kat luar (mamak stall/old town). Lepas tu pulak lupa bawa charger laptop atau extension cord semua dah guna. Sebenarnya ada cara yang boleh dikongsikan, macam mana nak buat bateri laptop tu tahan lama. Ramai di antara pengguna laptop yang […]

By FR Laptop Service

March 29, 2017

Laptop Anda Slow? Punca & Penyelesaian - Part 1

Laptop Anda Slow Ke? FR tau korang semua mesti ada sekurang-kurangnya 1-2 laptop kat rumah kan. Bila cerita pasal laptop ni ada banyak sebenarnya topik yang FR boleh share. Tapi hari ni FR nak cerita 1 topik je la. Sebelum tu FR nak tanya sikit, ada tak korang semua alami masalah masa guna laptop tu. […]

By FR Laptop Service

March 27, 2017