Scroll to top

Category: Diy

Jimatkan Bateri Laptop Dengan Mode 'Battery Saver'

Bateri adalah komponen penting untuk sesebuah laptop. Ya, kita boleh hidupkan laptop tanpa perlukan bateri tetapi kita memerlukan power adapter. Bateri memberikan kita kebebasan tanpa wayar dan kita boleh menggunakan laptop di mana sahaja. Jangka hayat bateri adalah kunci utama untuk sesebuah laptop. Dengan operating system yang terkini daripada Microsoft iaitu Windows 10, kita boleh […]

By FR Laptop Service

April 16, 2017

Baru Beli Laptop Baru (Windows 10)? Tips Ini Untuk Anda.

Setelah kita membeli laptop baru, kita keluarkannya daripada kotak, ikut basic configuration Windows, dan kemudian, kita sudah selesai, kan? Tidak. Sebenarnya ada beberapa perkara lagi yang perlu dilakukan untuk menjadikan laptop kita sedia untuk digunakan. TIPS 1: KEMAS KINI WINDOWS Laptop kita perlu dikemas kini agar kita mendapat kepuasan terhadap prestasi laptop. Taip updates pada kotak carian. […]

By FR Laptop Service

April 11, 2017

Laptop Tak Boleh Connect Internet? Buat Langkah Ini.

Kadang-kala laptop kita tak boleh connect ke Internet. Jadi ini adalah cara untuk reset tetapan Internet pada Windows dan beberapa cara mudah untuk kembali ke atas talian. Sebelum itu, jawab dua soalan ini: Bolehkah laptop atau gadget lain menyambung ke atas talian? Bolehkan anda buka laman sesawang menggunakan web browser yang lain? Jika jawapan untuk kedua-dua […]

By FR Laptop Service

April 10, 2017

5 Tips Beli Laptop Baru

Sebelum kita membeli sesebuah laptop, kita harus tahu serba sedikit mengenai laptop agar kita tidak ditipu atau dikecewakan ketika menggunakannya. Mungkin anda akan menggunakannya untuk bermain games dan menonton video secara atas talian, atau untuk melakukan kerja-kerja pejabat atau kolej. Di pasaran, terlalu banyak jenis-jenis, jenama-jenama laptop yang mempunyai ciri-ciri yang berbeza dari segi saiz, […]

By FR Laptop Service

April 9, 2017

Buat 3 Langkah Ini Untuk Tingkatkan Kelajuan Laptop

Tiada yang lebih menyakitkan kepala selain laptop menjadi perlahan ketika anda sedang melakukan kerja yang perlu disiapkan dengan cepat. Laptop-laptop yang pada awalnya laju boleh menjadi lembab kerana beban yang terlalu banyak pada laptop. Mungkin kita boleh upgrade RAM, dan juga menambahkan SSD untuk memberi kelajuan pada laptop. Tetapi ia agak mahal dan juga ada […]

By FR Laptop Service

April 6, 2017

Masalah : Tak Boleh Connect Internet Guna Wi-Fi

Anda pernah alami situasi ini tak? Eh kenapa dengan Wi-Fi ni! Connected tapi “Limited / No Connectivity”. Nak surf internet pun tak boleh. Anda boleh cuba salah 1 daripada step kat bawah ni. Step (1) Start Menu > Command Prompt > ipconfig/renew(enter) > exit(enter) (2) Update driver Wi-Fi (sekiranya Wi-Fi tak up to date) (3) […]

By FR Laptop Service

April 2, 2017

Guna Shortcut Key Untuk Cepatkan Kerja Anda

Masih menggunakan mouse ketika buat kerja? Bawah ni antara “shortcut key” yang masih ramai tidak tahu. Kaedah ini lebih cepat “navigate & executing command” berbanding drag mouse & touchpad. Jom kita tengok. Lepas tu korang terus boleh hafal. Mudah je nak ingat. Windows Logo + E > My computer Windows logo + R > Run […]

By FR Laptop Service

March 31, 2017

Masalah : Laptop Auto SLEEP @ HIBERNATE

Tengah buat kerja FYP dan asignment, tiba tiba je laptop auto sleep atau auto hibernate. Jangan risau ada cara yang kita boleh buat sendiri. Anda boleh cuba cara di bawah ni. STEP 1 Pergi ke CONTROL PANEL> VIEW BY CATEGORY. Tukar kepada SMALL ICON> klik POWER OPTION> pilih CHOOSE WHEN TO TURN OFF THE DISPLAY> […]

By FR Laptop Service

March 28, 2017

7 Cara Untuk Elak Laptop 'Overheating'

Laptop merupakan keperluan pada zaman kini. Ia digunakan untuk pelbagai aktiviti sebagai contoh, melakukan kerja-kerja pejabat, mengumpul dan menyimpan data penting, permainan video dan pelbagai lagi. Apabila kerap penggunaannya, seperti menggunakan aplikasi pengeditan gambar dan video, permainan video, dan buat masa yang lama, masalah ‘overheat’ akan timbul. Simptom-simptom yang menunjukkan laptop anda mempunyai masalah ‘overheat’ […]

By FR Laptop Service

March 21, 2017