Scroll to top

Category: Diy

Cara Mudah Untuk Download Pelbagai Software Serentak

  Kebiasaannya, kalau lepas format, ataupun software expired, kita akan download semula daripada internet, dan rasa seperti agak leceh untuk browse satu-satu, dan kemudiannya download satu-satu. Dengan Ninite, kita boleh download pelbagai jenis software pada hanya satu website, tidak perlu kita buang masa mencari, dan kemudian download satu-satu. Anda hanya perlu membuka website ninite, pada […]

By FR Laptop Service

October 28, 2017

Cara Untuk Connect Bluetooth Device Windows 7

Untuk laptop sekarang, Bluetooth bukanlah sesuatu yang asing lagi, ia digunakan untuk menghantar ataupun menerima data dan kebiasannya digunakan antara phone dan phone. Bluetooth juga boleh digunakan untuk hubungkan device-device yang menggunakan teknologi ini, sebagai contoh, keyboard, mouse dan speaker. Jika laptop anda tidak mempunyai Bluetooth anda boleh membeli dongle di kedai-kedai IT. 1. Pastikan […]

By FR Laptop Service

October 27, 2017

Cara Mudah Untuk Membuat Resume

  Selepas habis belajar dekat kolej ataupun universiti, mesti kita nak apply kerja, dan untuk apply kerja kita perlukan resume. Kadang-kadang buntu tak tahu macam mana nak buat resume kan? Word 2013 daripada Microsoft Office 2013 telah didatangkan dengan pelbagai jenis template, dari resume kepada untuk proposal business, dan sebagainya. Kita boleh browse, dan boleh […]

By FR Laptop Service

October 25, 2017

Cara Manual untuk Menukar Brightness Settings

Mungkin anda perlu menukar kecerahan skrin setiap masa anda menggunakan laptop. Bila kat luar, anda tinggikan kecerahan skrin untuk nampak lebih jelas, dan bila dalam gelap, anda turunkan brightness supaya ia tidak menyakitkan mata. Dan ia juga boleh menjimatkan bateri. Kadang-kadang butang Function untuk menukarkan kecerahan rosak, jadi kita perlu melakukannya secara manual.   Tekan […]

By FR Laptop Service

October 24, 2017

Simptom-Simptom RAM Dah Rosak

  RAM atau Random Access Memory adalah satu komponen laptop dan juga desktop dimana data disimpan secara sementara. Jangan tersilap p[ula dengan storage. Storage adalah untuk menyimpan data-data kekal, seperti dokumen, fail dan sebagainya. RAM pula digunakan untuk menyimpan data ketika komputer sedang digunakan. Dan apabila komputer mati, data-data yang tak disimpan kepada storage, ia […]

By FR Laptop Service

October 19, 2017

Tanda-Tanda Motherboard Anda Bermasalah

  Sebelum ini, saya memberi anda tanda-tanda graphic chipset bermasalah, jadi kali ini, kita pergi ke motherboard pula. Motherboard secara amnya adalah sebuah papan dimana ia menghubungkan segala komponen komputer supaya ia boleh diakses melalui software dan processor. Ia berfungsi untuk menghubungkan IO iaitu Input dan Output. Input dan Output ini adalah komponen laptop seperti […]

By FR Laptop Service

October 18, 2017

Tanda-Tanda Graphic Chipset Anda Bermasalah

  Graphic chipset merupakan komponen yang sangat penting pada komputer kerana ia adalah untuk mengeluarkan display pada komputer kita. Untuk Desktop, ia dipanggil graphic card, manakala untuk laptop ia dipanggil graphic chipset.   Di antara tanda-tanda graphic chipset bermasalah adalah: 1. Stuttering.  Jika graphic chipset ini bermasalah, anda dapat melihat Windows anda stuttering. Tetapi ada […]

By FR Laptop Service

October 17, 2017

Cara Untuk Menukar Lockscreen Background Pada Windows 10

  Kita selalu tukar wallpaper desktop, tetapi mungkin kita tak sedar yang kita boleh tukar background login screen. Pada Windows 10 juga tidak ada petunjuk untuk menukar background ini dan menyebabkan kita fikir mungkin ia tidak boleh ditukar langsung. Tukar background ini amatlah mudah. 1. Buka Start menu dan tekan butang berbentuk Gear untuk membuka […]

By FR Laptop Service

October 16, 2017

Cara untuk Recover File Microsoft Words Yang Hilang

  Kita semua pernah rasai, rasa kacau-bilau bila cari balik file Microsoft Words yang kita rasa dah save, tapi tak jumpa-jumpa. Guna search bar pun sama juga, tak jumpa. File yang hilang mungkin disebabkan terdelete, sekurang-kurangnya kita tahu bukan kita. Microsoft Words ada sistem backup yang tersendiri, menjadikan file yang hilang boleh diakses semula. Namun […]

By FR Laptop Service

October 14, 2017

Apakah itu Disk Defragmentation?

Kebiasaannya orang akan tanya, apa itu Disk Defragmentation? Adakah ia perlu? Kita mulakan dengan mengenal apa itu Disk Defragmentation. Disk Defragmentation ini adalah sebuah software yang tersedia oleh Microsoft pada laptop kita. Fragmentation terjadi apabila data yang disimpan pada hard disk tidak berada didalam susunan yang betul. Ia boleh menyebabkan komputer kita ambil masa sedikit untuk […]

By FR Laptop Service

October 11, 2017

Tak Nak Laptop Anda Jadi Lembap & Slow? Buat 5 Langkah Ini.

Ada satu perkara yang kita mahukan sebagai pengguna adalah berharap laptop yang digunakan akan menjadi lebih laju. Dari pengalaman saya, kebanyakan masa bila orang nak gunakan laptop mereka selalu cakap laptop terlalu perlahan. Ada beberapa langkah yang boleh anda ambil untuk mengelakkan laptop  anda dari menjadi lembab. 1. UPGRADE KE SOLID STATE DRIVE (SSD) Seperti […]

By FR Laptop Service

June 19, 2017

DIY : Bina PC Anda Sendiri - Part 3

Ni part last sekali dalam siri bina PC sendiri. Jom sambung. 10.MEMASANG POWER SUPPLY UNIT Power supply unit komponen yang besar dan membekalkan tenaga kepada motherboard dan juga komponen-komponen lain. Pastikan anda cabut dahulu kable power supply. Kebiasaannya tempat untuk anda pasang power supply unit adalah di bahagian atas atau bawah, selepas itu skru power […]

By FR Laptop Service

April 30, 2017

DIY : Bina PC Anda Sendiri - Part 2

Jom kita sambung part 2 pulak. 4.MEMASANG PROCESSOR Port processor adalah yang paling ketara, sebab bentuk ia sangat unik yang berbentuk segi empat. Buka panel tersebut supaya anda boleh memasuk processor ke motherboard tersebut. Pegang processor tersebut pada bahagian sisi, kemudian dengan perlahan masukan pada port tersebut. Selepas processor sudah berada pada port motherboard  tersebut, […]

By FR Laptop Service

April 29, 2017

DIY : Bina PC Anda Sendiri - Part 1

Membina PC anda sendiri terasa seperti melakukan satu upacara. Di mana anda sendiri pergi membeli satu persatu komponen komputer yang diperlukan dari kedai-kedai komputer yang ada di luar sana, supaya dapat membina PC custom yang memiliki spesifikasi yang anda mahukan. Anda dapat merasakan kepuasan pada diri sendiri dan dalam masa yang sama mesti ada sedikit […]

By FR Laptop Service

April 28, 2017

Aplikasi Alternatif Untuk Download Youtube Video

Dalam artikel ini, saya akan memperkenalkan tiga aplikasi yang membolehkan anda download kesemua video dari youtube playlist. 4K VIDEO DOWNLOADER Aplikasi kasi ini bukan sekadar untuk download playlist. Anda juga boleh download keseluruhan channel dengan satu klik, meminta aplikasi untuk download video yang baru dari individual channel secara automatik, dan juga memuat turun video 3D […]

By FR Laptop Service

April 25, 2017