Scroll to top

10 Tips Tingkatkan Kelajuan Laptop Anda Sehingga 50%

No comments

Bengang tak bila nak buat kerja, masa tu la laptop slow dan hang? Masa tu rasa nak hempuk je laptop tu kan. Saya pun pernah rasa camni. 

Anda boleh cuba 10 tips ni, insyaALLAH boleh tingkatkan speedkan laptop anda sehingga 50%.

Tolong SHARE untuk manfaat kawan-kawan kita.

1. Gunakan software Ccleaner

A) taip kat google ‘ download ccleaner ‘

B) dah siap download, install dulu

C) tekan ‘ Run Cleaner ‘

D) tekan ‘ Registry –> Scan for Issues –> Fix Selected Issues –> No –> Fix All Selected Issues –> OK

 

2. Uninstall software yang tak digunakan

A) Guna CCleaner

B) Tekan ‘ Tools –> Uninstall mana programs yang tak / jarang guna

 

3. Upgrade RAM anda

Jika RAM anda bawah 2gb, saya cadangkan anda tambah RAM ke 2gb ke atas.

 

4. Bersihkan habuk

Bila kali terakhir anda bersihkan habuk laptop?

Jika lebih 6 bulan, saya nasihatkan lebih baik buat servis Clean Dust untuk elakkan motherboard overheat dan kos repair dia mahal.

 

5. Defragment hard disk anda sebulan sekali

A) Download kat google ‘ defraggler ‘

B) Dah siap download kemudian install.

C) Pilih drive & tekan defrag

D) Tunggu hingga siap dan sambung dengan drive lain.

 

6. Anda digalakkan guna SSD (solid state drive)

Sebab SSD ni 2x ganda laju dari HDD biasa.

Jika anda banyak gunakan program untuk kerja (Photoshop, Illustrator dll), saya cadangkan guna SSD untuk kelajuan yg maksimum.

 

7. Delete files dalam folder ” %TEMP “

A) Tekan Start –> Taip Run

B) Taip %TEMP% –> Enter

C) Select all semua file, kemudian delete.

Semua file dalam folder temp kebanyakkan sampah, anda boleh free space size HDD anda.

 

8. Anda dinasihatkan guna cooling fan

 

9. Scan laptop anda seminggu sekali

Laptop anda ada antivirus dan dah berapa kali scan?

Saya nasihatkan buat scan seminggu sekali. Buat waktu anda tak gunakan laptop. Sebab scanning minimum 3 jam.

Yang ni WAJIB buat!

 

10. Disable windows Aero

A) Right click desktop –> Pilih Personalize

B) Pilih Windows Classic

Memang nampak buruk tapi dapatkan kurang space untuk ram dan sesuai untuk laptop yg RAM bawah 2gb.

 

Post a Comment